Akci̇ğer Kanser Taraması

 

AKCİĞER KANSER TARAMASI

Akciğer kanserinin erken tespit edilmesi neden önemlidir?

Akciğer kanseri genellikle erken evrelerinde herhangi bir semptom üretmez. Ağrı üretmeyen, öksürüğe neden olmayan ve kanama veya kanlı balgama sebep olmayan büyük bir akciğer tümörüne sahip olmak mümkündür. Böyle bir kanser keşfedildiğinde çok büyük olabilir veya akciğerin dışına yayılmaya başlamış olabilir. İlerlemiş akciğer kanserini tedavi etmek çok daha zordur. Akciğer kanseri erken evrelerde tespit edildiğinde tedavisi mümkündür. Küçük ve henüz yayılmamış bir akciğer kanseri tarama ile tespit edilebilir.

Hangi durumlarda akciğer kanseri taraması yaptırmalıyız?

  • Eğer 55-75 yaş arasında iseniz ve uzun süre sigara içiyorsanız (20 yıl+)
  • Bariz bir semptomunuz yok ve /veya kan tükürme mevcutsa
  • Üç haftadan fazla süren açıklanamayan bir öksürüğünüz varsa
  • Göğüs veya omuzlarda kalıcı ağrı varsa
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk yaşıyorsanız
  • Sebepsiz yere kilo vermiş ve üç haftadan fazla süren ses kısıklığınız varsa.

NY Kliniğe akciğer kanseri taraması için gelirseniz,

İlk adım tam bir tıbbi öykü almaktır. Sigara içme alışkanlıklarınız, işte maruz kalmış olabileceğiniz asbest veya dizel gibi kimyasal maddelerin sorgulanması ile genel sağlık ve yaşam tarzınız tıbbi öyküde sorgulanacaktır.

Bir sonraki adım, en kısa sürede bir göğüs röntgeni çekmektir. Akciğer grafisinde amfizem, gölgeler veya herhangi bir genişlemiş lenf düğümü gibi herhangi bir anormallik ortaya çıkarsa, Bilgisayarlı akciğer tomografisi taraması bir sonraki adım olacaktır. BT tarama sonucuna göre başka testler de yapılabilir:

  • Endobronşiyal ultrason (EBUS),
  • Endoskopik ultrasonografi (EUS) ve bronkoskopi Ultrason eşliğinde iğne biyopsisi BT eşliğinde biyopsi

Erken evre bir akciğer kanseri daha sonra cerrahi olarak tedavi edilebilir ve gerekirse kemoterapi veya radyoterapi izlenebilir. Son yıllarda yapılan ve binlerce hastayı kapsayan klinik çalışmalardan elde edilen kanıtların artması, akciğer kanseri geliştirme riski yüksek kişilerin taranmasının hastalığın erken tespit edilmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Erken teşhis, kanserin yayılmasından önce tedavinin başlayabilmesi olasılığını arttırdığından, hayatta kalma oranları çok daha yüksektir.

ABD merkezli başlıca kuruluşlar tarafından yapılan değerlendirmele sonrasında düşük doz BT taraması 55 – 74 yaşları arasında olan ve 30 yıl veya daha uzun süre boyunca bir paketin eşdeğerini sigara içen ve son 15 yılda ya sigara içmeye devam eden ya da sigarayı bırakan kişilere önerilmektedir.

Hemen Bize Ulaş!