EUS (Endoskopik Ultrasonografi)

 

ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ NEDİR?

EUS, sindirim kanalı duvarının dış kısmını muayene etmek için özel olarak geliştirilmiş bir endoskopi yöntemidir. Endoskopun ucunda bir ultrason probu mevcuttur. Bu yüksek frekanslı prob sayesinde (normal endoskopla görülemeyen) sindirim kanalının duvarı ve duvarın etrafında organların (pankreas gibi) ayrıntılı görüntüleri sağlanır. EUS özellikle yemek borusu kanseri, mediastinal lenf bezlerini, mide duvarından kaynaklanan tümörleri ve mideye komşu pankreas, böbrek üstü bezi, safra yolları, safra kesesi, karaciğer hastalıklarını değerlendirmek için kullanılır. Endoskopik ultrasonografi gerektiğinde bu organlardaki lezyonlardan biyopsi almanın en zararsız ve kolay yoludur.

ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ HAZIRLIĞI İÇİN NE YAPMALIDIR?

Standart endoskopi ile aynıdır. İşlemden önce 6-8 saat açlık yeterlidir. İşlem sırasında sedasyon uygulanacağından işlem sonrasında araç kullanılmamalıdır.

EUS İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

EUS skopunun (ekoendoskop) içinde, normal endoskoptaki video kameraya ek olarak ultrason probu da vardır. Ultrason özelliğiyle normal endoskopik görüntünün yanında sindirim kanalını çevreleyen yapılar da görülür. Ekoendoskopun biyopsi kanalından geçirilen iğne ile örneğin pankreastan veya diğer çevre organlardan biopsi almak mümkündür.
İşlem 15-20 dakika sürer.

ENDOSKOPİK ULTRASON NASIL ÇALIŞIR?

Ultrason yüksek frekanslı bir sestir. Bu ses dalgası vücudun yumuşak doku ve sıvıları arasından geçerken dokunun yoğunluğuna bağlı olarak farklı şekillerde ve beyazdan siyaha değişen farklı tonlarda ekrana yansır. EUS skorunun çözünürlüğü yaklaşık 1 mm olduğundan çok küçük lezyonlar bile görüntülenebilir.

EUS İŞLEMİNİN RİSKİ VAR MIDIR?

İşlemin riski standart gastroskopiden çok faklı değildir. İşlemden sonraki bir-iki boyunca hafif bir boğaz ağrısı olabilir. İşlemden sonra, bir kaç saat hafif uykulu bir hal olabilir. İşlemin yapılmasından sonra akşama kadar araç kullanılmaması ve dikkat gerektiren, önemli kararlar alınmaması gereklidir.

EUS işlemi sırasında çok nadiren akciğerlere sıvı kaçması, biyopsi alınması durumunda kanama, enfeksiyon, perforasyon (delinme) gibi komplikasyonlar olabilir ama çok nadirdir.

Hemen Bize Ulaş!